Powrót do listy Następny artykuł Poprzedni artykuł

Andżelika Możdżanowska pyta KE o szkodliwość barwnika E129

15 marca 2023 r.
Udostępnij

Eurodeputowana PiS Andżelika Możdżanowska wystosowała dziś pytanie do KE dotyczące szkodliwości barwnika E129.

 

"Czerwień allura, syntetyczny barwnik oznaczony jako E129 używany jest przez producentów spożywczych napojów gazowanych i niegazowanych, herbat, galaretek, wyrobów cukierniczych, płatków śniadaniowych, herbatników czekoladowych czy żelków. W branży kosmetycznej E129 służy jako składnik kolorowych pomadek, czy pigmentów do tatuaży" – czytamy w interpelacji.

 

Andżelika Możdżanowska przytoczyła niedawno opublikowane przez profesora z McMaster University w Kanadzie wyniki badań, które ukazują szkodliwy wpływ barwnika E129 na kondycję jelit. "Czerwień allura działa destrukcyjnie na barierę chroniącą jelito przed wpływem szkodliwych czynników, co w rezultacie prowadzi do zapalenia okrężnicy. E129 zwiększa produkcję serotoniny w obrębie jelit, co skutkuje zmianą składu mikroflory. Z badań naukowych dodatkowo wynika, że zawarta w barwniku p-krezydyna może zwiększać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych przewodu pokarmowego" – wskazuje eurodeputowana.

Mając na uwadze cele strategiczne polityki zdrowotnej UE, jakimi są wspieranie dobrego zdrowia, czy ochrona obywateli przed zagrożeniami dla zdrowia, polska europosłanka zwróciła się do Komisji Europejskiej o udzielenie odpowiedzi na następujące pytania: "Czy KE przeprowadziła posiada badania stwierdzające szkodliwość E129 dla zdrowia ludzkiego? Czy KE zamierza wprowadzić regulacje ograniczające stosowanie E129 w europejskich produktach oraz jaki bezpośredni wpływ może nieść takie ograniczenie dla przemysłu spożywczego i kosmetycznego w UE?".

Z twittera