Powrót do listy Następny artykuł Poprzedni artykuł

Andżelika Możdżanowska pyta KE o emulgatory w produkcji żywności

1 lipca 2021 r.
Udostępnij

Eurodeputowana PiS Andżelika Możdżanowska wystosowała dziś pytanie wymagające odpowiedzi na piśmie do Komisji dotyczące emulgatorów w produkcji żywnosci i skutków dla zdrowia.

 

Jak zauważa eurodeputowana PiS, według dostępnych badań emulgatory przyczyniają się do otyłości oraz cukrzycy typu 2, które zostały sklasyfikowane jako choroby cywilizacyjne. „800 ml ludzi na świecie, 30 proc. populacji w Europie cierpi na otyłość, która prowadzi do kilkudziesięciu innych chorób, z których najważniejsze to: choroby serca, nowotwory, miażdżyca, choroby wątroby, nadciśnienie tętnicze i cukrzyca. Te związki chemiczne, dodawane do żywności, poprawiają wygląd i konsystencję produktu oraz wydłużają jego przydatność. Jedząc każdego dnia produkty typu: majonez, sosy, masło, margarynę, pieczywo, zupy, czekolady zawierające emulgatory, spożywamy rocznie ok. 2 kg czystej chemii” -  wskazuje Możdżanowska.

 

Wobec powyższego i mając na uwadze zdrowie i wyrabianie właściwych nawyków żywieniowych na każdym etapie życia, szczególnie wśród dzieci, młodzieży, wśród których otyłość zwiększy się do 2030 roku o 60 proc. (wg danych WHO) ale również osób dorosłych, eurodeputowana PiS pyta, czy biorąc pod uwagę dostępne badania naukowe oraz dane WHO, Komisja Europejska zamierza wprowadzić całkowity zakaz stosowania emulgatorów w produkcji żywności. Ponadto Andżelika Możdżanowska chce wiedzieć, czy Komisja Europejska, mając na uwadze bezpieczeństwo i zdrowie ludzi, wprowadzi obowiązek umieszczania na etykietach produktów żywnościowych ostrzeżeń typu: “emulgatory szkodzą zdrowiu”.

Z twittera